Het ransomware virus GandCrab grijpt sinds begin dit jaar langzaam om zich heen, de laatste weken beginnen uitbraken toe te nemen. Diverse organisaties in binnen- en buitenland zijn getroffen. Netdata houdt de ontwikkelingen in de gaten en zal wanneer nodig aanvullende maatregelen treffen. Wat kunt u doen?

Wat doet GandCrab ransomware?

GandCrab gijzelt de computer, zet alle bestanden op slot en vraagt het 1000 euro losgeld om weer toegang te krijgen tot de bestanden. Je hebt twee dagen de tijd om te betalen. Daarna wordt het bedrag verdubbeld. De betaling vindt plaats via de cryptocurrencies Bitcoin of Dash.

Hoe verspreidt GandCrab zich?

Deze ransomware wordt onder meer verspreid via bijlagen in e-mails. Ook is GandCrab gevonden in illegale die op het internet wordt aangeboden. Je denkt gratis een duur programma te kunnen downloaden, maar tijdens de installatie wordt je PC gegijzeld.

Wat kunt u doen?

Zorg dat uw Windows PC de laatste security updates geïnstalleerd heeft en een virusscanner met de laatste updates actief is. Maar bovenal, wees altijd waakzaam bij e–mail, open geen bijlagen in e-mails die u ontvangt van personen of organisaties die u niet kent. Wees voorzichtig bij het bezoeken van vreemde websites.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met onze servicedesk. Bij twijfel altijd even bellen of stuur een e–mail naar servicedesk@netdata.nl.

Ons security team blijft de ontwikkelingen rondom GandCab uiteraard volgen.

Contact