Het ransomware virus Anatova grijpt sinds enige dagen snel om zich heen. De meeste slachtoffers vallen in de VS, België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Gek genoeg vallen er in Rusland, Syrië, Egypte, Marokko en Irak geen slachtoffers. Dit duidt wellicht op de herkomst van het virus, aldus ESET antivirus.

Netdata houdt de ontwikkelingen in de gaten en zal wanneer nodig aanvullende maatregelen treffen. Wat kunt u zelf doen?

Wat doet Anatova ransomeware?

Anatova gijzelt de computer, zet alle bestanden op slot en vraagt het 600 euro losgeld om weer toegang te krijgen tot de bestanden. Je hebt een aantal dagen de tijd om te betalen. De betaling vindt plaats via de cryptocurrencie Dash.

Hoe verspreidt Anatova zich?

Deze ransomware wordt verspreid via downloads op websites van Games en gewilde applicaties. Ook wordt Anatova gevonden in illegale software die op het internet wordt aangeboden. Je denkt gratis een duur programma of game te downloaden, maar tijdens de installatie wordt je PC gegijzeld.

Wat kunt u doen?

Zorg dat uw Windows PC de laatste security updates geïnstalleerd heeft en een virusscanner waarop de laatste updates actief is. Goede antivirussoftware zoals die van ESET waarschuwt u voor malafide websites, neem deze waarschuwingen serieus.

Maar bovenal, wees waakzaam bij het downloaden van games en andere software en blijf weg bij vage websites of aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn (dat zijn ze namelijk bijna altijd). Koop games en andere software alleen in bekende en betrouwbare kanalen.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met onze servicedesk. Bij twijfel altijd even bellen of stuur een e–mail naar servicedesk@netdata.nl.

Ons security team blijft de ontwikkelingen rondom Anatova uiteraard volgen.

Contact