De economische crisis heeft de financiële sector hard geraakt. Banken en verzekeraars voeren momenteel rigoureuze reorganisaties uit. Wat betekent dit voor de werkgelegenheid in de sector, wie heeft in de toekomst nog een baan in de branche en hoe belangrijk wordt IT voor financials?

Professionals in de financiële en IT-sector verwachten dat de branche in 2025 totaal is getransformeerd. Naar verwachting zal betalingsverkeer dan realtime plaatsvinden, artificial intelligence en big data vormen de basis van iedere beslissing in de financiële sector van de toekomst en de verwachting is dat banken in 2025 IT-bedrijven zijn.  

Banken zonder bankiers

Hoe het zich precies vormt valt nog te bezien, maar de financiële sector zal de komende jaren snel en ingrijpend veranderen. De rol van banken wordt kleiner. Sterker nog, er wordt geschat dat banken in 2025 een derde van hun waarde hebben verloren aan startups die slimme technologie gebruiken. Op dit moment wordt 98% van de financiële apps ontwikkeld door andere bedrijven dan banken. Er ontstaat momenteel een doe-het-zelf-samenleving die in toenemende mate draait op peer-2-peer geld. Daarnaast zullen spelers als Apple en Google toetreden tot de financiële markt.

De rol van IT nu en in de toekomst

Die nieuwe toetreders zullen de samensmelting tussen finance en IT nog verder aanjagen. Niet alleen grote spelers als Google, maar ook Fintech-startups stimuleren deze veranderingen. De financiële afdeling is de laatste jaren medeverantwoordelijk geworden voor de groei van bedrijven. Om de groeidoelstellingen te realiseren in een snel veranderende wereld van onder meer digitaliseren, AI en big data, hebben financial professionals de hulp nodig van IT. Door middel van de inzet van slimme IT-oplossingen blijven organisaties in de toekomst in staat om bedrijfsprocessen efficiënt te organiseren en klanten direct te bedienen. Maar dit betekent dat de integratie van IT-oplossingen in financiële processen en producten noodzakelijk is.

Slimme, ervaren IT’ers en financial professionals die dit samen regelen, zijn in de nabije toekomst steeds minder vaak in dienst van een bedrijf, maar werken zelfstandig. De komende jaren zal de arbeidsmarkt dan ook ingrijpend veranderen, mede door de robotisering en minder vaste banen.  

Dit betekent ook een verandering voor de functies in de financiële sector? Het gaat erom wat de mens kan toevoegen aan alle technologie. De CFO van de toekomst kijkt holistisch naar finance. Die CFO gaat ook breder sturen binnen de eigen organisatie: niet alleen financieel, maar ook op aanverwante gebieden zoals IT. Daar moet hij belangrijke keuzes maken die grote impact hebben op het businessmodel van het bedrijf. Hierdoor zijn de afgelopen jaren bij de grote financials inmiddels al tienduizenden banen verdwenen bij bedrijfsonderdelen die eenvoudig geautomatiseerd kunnen worden. Anderzijds creëert dit ook nieuwe banen, immers financials transformeren in rap tempo naar IT georiënteerde bedrijven.

Kortom, de veranderingen in de markt vragen om een compleet andere manier van denken én een nieuwe bedrijfsstrategie. Wie die transformatie zelf vorm wilt geven moet absoluut verder kijken dan de bestaande producten, diensten en processen. 

Over Netdata

Netdata adviseert bedrijven en organisaties hoe te anticiperen op deze digitale transformatie en wat dit betekent voor de IT strategie.

Wilt u meer informatie of een vrijblijvend gesprek, neem dan gerust contact op. Of neem een kijkje op onze pagina over de financiële branche.

Contact